22:45:35
Tahini och hummus
Livade för ett tag sen att lägga upp recept på tahini och hummus. Jag har sedan i somras varit sugen på att göra hummus, men det har lixom aldrig blivit förrän nu. Och tahini hade jag tänkt köpa, men i kön till kassan på Ica insåg jag att B hade icakortet och att det bara var till att lämna tillbaka burken. Hade jag vetat hur lätt det var att göra tahini hade jag nog aldrig stått med burken där från början...

Hummusen har jag sedan använt som dipp, tillbehör till maten eller istället för smör på mackan. En höjdare, om jag får säga det själv!
Hur som. Tahini är alltså en sesampasta som alltså ingår i de första hummusrecept. Att göra egen tahini är både lätt och många gånger billigare än vad en burk på Ica kostar.
Jag rostade 2dl sesamfrön i ugnen, 175 grader, 10min. Tog it dem när de börjat bli lite gyllenbruna. Sedan lät jag dem svalna innan jag mixade dem. Till sist tillsatte jag ca 1dl olivolja. Ska kah vara ärlig så tog olivoljan slut, så fyllde ut med rapsolja. Funkade fint det med.
Hummusen tillverkade jag samma dag. Använde 2 tetrapack kikärtor (ca 500g), 2 vitlöksklyftor, 0,5dl chiliolja (Benjamins egna gjord på rapsolja och färsk chili), 4msk tahini, 4msk citronsaft (kommer minska till nästa gång), 0,5tsk spiskummin och så lite salt & peppar. Allt detta mixade jag till en slät röra.

Hummusen har jag sedan använt som dipp, tillbehör till maten eller istället för smör på mackan. En höjdare, om jag får säga det själv!
Lycka till!